Vinç Nedir ?

Vinç, bir taşıma elemanına asılı olan yükü kaldıran ve çeşitli yönlere hareket ettiren kaldırma ve taşıma makinesidir.

Başa Dön

Döner Kollu Vinç Nedir ?

TS EN 14985 standart’da Kalıcı montaj için tasarlanmış, sabit bir pozisyonda monte edilmiş veya serbest sürüş için tasarlanmış elektrikle çalışan düşey eksenlerde dönebilen bir pergel ile yatay raylar üzerinde donatılmış vinç olarak tanımlanmıştır.

Günümüzde daha çok limanlarda ve tersanelerde yükleme - boşaltma işlemlerinde kullanılmaktadırlar. Kolun erişimi zor olan bölgelere yukarı-aşağı, sağa-sola dönebilmesi ve vinç gövdesinin ileri -geri hareket kabiliyetine sahip olması dolayısıyla liman ve tersanelerin vazgeçilmez ekipmanlarındandır.

Başa Dön

Döner Kollu Vinç Periyodik Kontrolü Nasıl Yapılır ?

Ekipmanın Görsel, Tırmanma Merdivenleri, Halat, Kanca, Frenler, Kabin, İşlevsellik, Yürür grubu, ve Kaldırma grubu kontrolleri ile Statik-Dinamik yük testlerinin gerçekleştirilmesi ile Döner Kollu Vinç Periyodik Kontrol Muayenesi yapılır.

Görsel Kontroller: Korozyon, görülebilen çatlaklar, deformasyon durumu, çarpıklık-eğrilik vb. gibi

İşlevsellik kontroller: Ekipmanın yüksüz durumdayken yürür grubu, kaldırma grubu, kumanda fonksiyonları, fren vb. gibi işlevsellik kontrolleri

Statik-Dinamik Testler: Statik yük testi ekipmanın kapasitesinin 1.1 katında yüklü durumdayken ekipman hareket ettirilerek yük testleri gerçekleştirilir.

Dinamik yük testi standardın Madde 6.2.2.2 ye göre hesaplanır. Statik Yük hesaplaması ψ × mRC + mLA formülü kullanılarak saptanır. Statik test yerden 10 cm yükseklikte 10 dk süresince yük uygulanarak test işlemleri standart belirtilen kriterlere göre yapılmaktadır.

Müşteri periyodik kontroller öncesi yapılması gereken hazırlıklar ve bulundurulması gereken yükler ile ilgili olarak İntersistem Teknik Personeli tarafından önceden mail yolu ile bilgilendirilir.

Başa Dön

Döner Kollu Vinç Periyodik Kontrolü Neye Göre Yapılır ?

Vinçlerin periyodik muayenesi; İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ile TS EN 14985,, TS 10116, TS ISO 9927-1, TS ISO 4309, TS ISO 8566-4, TS ISO 12480-1 standartların da belirtilen kriterlere göre periyodik muayenesi yapılmalıdır.

Başa Dön

Döner Kollu Vinç Periyodik Kontrolü Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır ?

Kaldırma iletme ekipmanları arasında yer alan Vinçler 6331 sayılı “ İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’inde de belirtildiği gibi yılda 1 defa veya daha fazla vinçlerin periyodik kontrollerinin yapılması yasal zorunluluktur.

“İlgili Mevzuat gereği yönetmeliğin Ek III Bakım, Onarım ve Periyodik Kontrol ile İlgili Hususlar bölümünün 1.4 Maddesi gereği; “Periyodik muayene aralığı ve kriterleri standartlarda aksi bir şekilde belirlenmemiş iş ekipmanlarının periyodik kontrolleri ve muayeneleri, varsa imalatçının öngördüğü aralık ve kriterlerde yapılır ibaresi yer almaktadır. Bu hususlar, imalatçı tarafından belirlenmemişse iş ekipmanının periyodik muayene & kontrol, bulunduğu işyerindeki ortam koşulları, kullanım sıklığı ile kullanım süresi gibi bazı faktörler göz önünde bulundurularak, yapılacak risk analizi ve değerlendirmesi sonuçlarına göre, belirlenecek aralıklarda yapılmalıdır.

Başa Dön

Döner Kollu Vinç Periyodik Kontrolü Raporu Nasıl Hazırlanır ?

Kontrolü yapılacak ekipmanın İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinde ve Ürünün standart’ın da belirtilen kriterlere uygun olup olmadığı Teknik Uzman tarafından gözlemlendikten sonra bulunan bulgular rapora işlenerek Teknik Yöneticinin onayı ile rapor hazırlanmış olur.

Başa Dön

Döner Kollu Vinç Periyodik Kontrolü Sonucu Uygunsuzluk Bulunması Halinde Ne Yapılmalıdır ?

Periyodik Muayene kontrolü yapılan ekipmanın muayenesi yapıldıktan sonra uygunsuzluk bulunması halinde en kısa sürede ekipmanın uygunsuzluklarının giderilmesi ve uygunsuzluklar giderildikten sonra ekipmanın tekrar muayene edilmesi gerekmektedir.

Başa Dön
Not: Bu Bölümdeki içerikler bilgilendirme amaçlıdır. 01 Ocak 2022 itibarı ile periyodik kontrol işlemlerini yapmamaktayız.
iso-9001-belgesi-populer-hizmetler
ISO 9001 Belgesi
Belgelendirme
helal-belgesi-popular-hizmetler
Helal Belgesi Belgelendirme
iso-27001-belgesi-populer-hizmetler
ISO 27001 Belgesi Belgelendirme
vegan-belgesi-populer-hizmetler
Vegan Belgesi Belgelendirme
dogal-gida-belgesi-populer-hizmetler
Doğal Gıda Belgesi Belgelendirme
iso-22000-belgesi-populer-hizmetler
ISO 22000 Belgesi Belgelendirme
iso-14001-belgesi-populer-hizmetler
ISO 14001 Belgesi Belgelendirme
Kalitenizi "Tescillemek" ister misiniz ?