Tel : +90 216 305 46 66

HACCP Gıda Üretim Belgesi

HACCP Gıda Üretim Belgesi

HACCP Gıda Üretim Belgesi

HACCP Belgesi Nedir ?

Gıda endüstrisinde risk analizi olarak nitelendirilen HACCP, "Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları" olarak adlandırılan standarttır.

HACCP ile amaçlanan, insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek unsurların safdışı bırakılması için önlemlerin alınmasıdır. İncelenme sırasında, gıda zincirindeki tüm aşamalar dikkate alınmaktadır. Bu aşamalar, ön hazırlık, hazırlık, üretim, taşıma, depolama, ambalajlama, muhafaza, ve sevkiyat şeklinde sıralanabilir. Her aşamada hijyen koşullarına uyum esastır.

HACCP uygulanırken, risk analizinin yanı sıra, kritik noktaların tespiti ve takibi de söz konusudur. Tüketiciye yönelik riskler, gıdanın mikro-biyolojik, kimyasal ya da fiziksel etkileşime maruz kalması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kısaca HACCP, gıda odaklı bir kalite güvence sistemi olarak değerlendirilebilir.

Gıda üretiminde tehlike analizlerinin yapılması, kritik kontrol noktalarının belirlenmesi ve tehlikelerin giderilmesi esasına dayalı %100 gıda güvenliğini amaçlayan Gıda Üretim Sertifikasyon, Gıda Kalite ve Güvenlik Sistemi’dir.

Hammaddeden-tüketime risk oluşturabilen her bir noktanın ürünler bazında ayrı ayrı belirlenip incelenmesiyle ile tehlike engellenir.

HACCP bir sistemdir ve bilimsel çalışmalara dayanır.

HACCP, ISO 22000 Belgesi' ni / Standardı' nı kapsamaz. ISO 22000 standardında bir başlık olarak yer alır.

HACCP Nereden Gelmektedir ?

Gıda güvenliği sisteminin gelişim süreci aşağıda belirtilen yıllarda yapılan uygulamalarla olmuştur:

1960: NASA ve ABD ordusu (Phillsbury).

1970: FDA resmi denetimlerde.

1996: Hollanda, Danimarka, Avusturalya standartları yayınlandı.

1997:Gıda Maddeleri Tüzüğü.

1998:Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetimine Dair Yönetmelik.

2011: Gıda Üretim Yerleri Gereklilikleri-Tarım Bakanlığı

HACCP Faydaları Nedir ?

Yapılan çalışmalar sonucunda HACCP aşağıdaki faydaları sağlayacaktır:

Türkiye’ de Gıda Üretim Sertifikasyonu’ nu(İşletme Kayıt yada İşletme Onay Belgesi) almanızı ve Bakanlığın ilgili mevzut ve gereksinimlerine uygun şekilde çalışmanızı sağlar.

Gıda güvenliğini için etkili bir uygulama metodu

Kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik riskleri ortadan kaldırarak, güvenli gıda üretimini sağlar.

Gıda güvenliğini sağlamak için etkin bir yöntem

Gıda güvenliği problemlerinin çözümü için harcanacak para ve zaman kaybını önler.

Proseslerin kritik aşamalarını değerlendirme imkanı verdiği için güvenli olmayan ürün üretebilme riskini azaltır

Müşteri güveninin ve memnuniyetinin sağlanması

Pazar payının yükselmesini sağlar.

CCP belirleyerek, esneklik ve tecübeleri artırması; maliyetleri azaltıp kar oranlarını artırması

Kontrolsüz üretimden doğan ürün kayıplarını azaltır.

Problemleri tespit etmek ve çözmek için sistematik bir yaklaşım

Potansiyel tehlikeler en başta ortaya çıkarılır ve giderilir.

Proses kontrolün dokümanlarla kanıtlanmasına olanak verir.

Kalite güvence sistemine kolaylıkla adapte olması ve FAO/WHO onay görmesi

Yürürlükte olan yönetmeliklere uygun olarak çalışılmasını sağlar.

HACCP Belgesi Nedir ?

Gıda endüstrisinde risk analizi olarak nitelendirilen HACCP, "Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları" olarak adlandırılmaktadır.
HACCP ile amaçlanan, insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek unsurların safdışı bırakılması için önlemlerin...

Devamı...

HACCP Nereden Gelmektedir ?

Gıda güvenliği sisteminin gelişim süreci aşağıda belirtilen yıllarda yapılan uygulamalarla olmuştur:
- 1960: NASA ve ABD ordusu (Phillsbury).
- 1970: FDA resmi denetimlerde...

Devamı...

HACCP Ve Tarihi Gelişimi Nedir ?

Gıda konusunda tarım ile ilgili bakanlığımızın Gıda firmalarından istediği gıda üretim uygulamaları ve belgelendirmesi noktasından başlayarak soruları cevaplandırıyor ve kullanıcılarımıza gerekli bilgileri aşağıda veriyoruz.
Global nüfusun hızlı artması ve kırsal bölgelerde yaşayan...

Devamı...

HACCP Belgesinin Faydaları Nedir ?

Yapılan çalışmalar sonucunda HACCP aşağıdaki faydaları sağlayacaktır:
- Türkiye’ de Gıda Üretim Sertifikasyonu’ nu almanızı ve Bakanlığın ilgili mevzut ve gereksinimlerine uygun şekilde çalışmanızı sağlar.
- Gıda güvenliğini için etkili bir uygulama metodu...

Devamı...

HACCP İçin Gıda İşleme Yerlerinin Tasarımı Ve Yapım Malzemesi Nasıl Olmalı ?

• Kuruluş herhangi bir çevresel bulaşma (kontaminasyon) alanına yakın olmalı
• Yolları uygun bir şekilde yapılmış, tuzdan korunmalı ve su akış...


Devamı...

HACCP İçin Taşıma Ve Depolama Nasıl Olmalı ?

HACCP Gıda güvenliğinde önemli konulardan biriside taşıma ve depolamadır. Güvenlik normlarında üretilen gıdaların taşıma ve/veya depolamadan kaynaklı bozulma, kirlenme ve bulaşma gibi durumlarla...

Devamı...

HACCP İçin Ekipman Ve Makina Nasıl Olmalı ?

Gıda üretiminde ekipmanlarda dikkat edilmesi gereken güvenlik önlemlerindendir. Ekipmanların gıda ile etkileşimi, gıdaya teması ve/veya gıdayı üretmeleri direk bulaşma ve önlem alınması gereken dikkat...

Devamı...

HACCP İçin Personel Hijyeni Nasıl Olmalı ?

Gıda üretimi için hammaddeler, ekipmanlar, taşıma-depolama nasıl önemli ise o enstrümanları kullanan personelinde kritik konumda olduğu ve en çok risk unsure olduğu unutulmamalıdır...

Devamı...

HACCP İçin Sanitasyon Ve Haşere Kontrolü Nasıl Olmalı ?

• Kuruluşun yazılı bir temizleme/dezenfeksiyon (sanitasyon) programı olmalı.programda bu işi yapacak kişiler ekipmanın/yüzeyin adı, sıklık, kullanılacak kimyasalın adı ve konsantrasyonu...

Devamı...

HACCP İçin Ürün Geri Çağırma Prosedürleri Nasıl Olmalı ?

• Kuruluş yazılı bir ürün geri çağırma/çekme prosedürüne sahip olmalı
• Prosedüre geri çekme işlemini yapacak kişinin (kişilerin) adı, sorumlulukları, geri çekilen ürünün nasıl tanımlanacağı...

Devamı...

HACCP İçin Cam, Tahta-Ahşap, Metal Vb. Yabancı Madde Politikaları Nasıl Olmalı ?

• Ürüne nerelerden cam, odun, metal, vb karışabileceği incelenmeli
• İşletmedeki cam malzeme kırılmaya karşı korunmalı olmalıdır
• Laboratuvarda kullanılan cam malzemenin...

Devamı...

HACCP İçin GMP Kritik Faktörleri Nelerdir ?

Yukarıdakilerin yanısıra, ORTAK GMP KRİTİK FAKTÖRLERİ olarak adlandırılan ve gıda işletmelerinde mutlaka kontrol altında tutulması gereken uygulamalar da aşağıda verilmektedir:...

Devamı...

HACCP Gıda Üretim Sertifikasyonu

1.HACCP GIDA ÜRETİM SERTİFİKASYONU GİRİŞ
Gıda üretim sertifikasyonunda sistem detaylarını aşağıda belirtildiği gibi madde madde uygulayarak gereksinimleri yerine getirebilirsiniz.
2. HACCP VE GIDA SEKTÖRÜ TANIMLARI- TEMEL KAVRAMLAR NELER ?...

Devamı...

HACCP Ön Gereksinim Ve Ön Koşul Programları Nelerdir ?

HACCP sisteminin uygulanmasında “Ön gereksinim programları” olarak adlandırılan temel uygulamalar sistemin etkinliği açısından büyük önem taşımaktadır. Ön gereksinim programları, güvenli gıda üretimi için...

Devamı...

HACCP Uygulamaları

4. HACCP Uygulaması Nasıldır ?
HACCP uygulaması başlatılmadan önce firmaların organizasyon şeması, gıda emniyet politikası ve gıda emniyet hedeflerini oluşturması gerekmektedir.
4.1. HACCP Hazırlık Aşamaları...

Devamı...

HACCP Belgesi Nasıl Alınır ?

Gıda Üretim Sertifikaları için Tarım Bakanlığının istemiş olduğu HACCP Belgesi için:
• Firmamıza başvurmanız,
• Sözleşme yapmanız...

Devamı...

Popüler Hizmetler

doğal gıda belgesi
Doğal Gıda Belgesi

Ürün Belgelendirme

akredite helal belgesi
Akredite Helal Belgesi

Gıda Belgelendirme

iso 9001 kalite belgesi
ISO 9001 Kalite Belgesi

Sistem Belgelendirme

iso 13485:2016 medikal cihazlar belgesi
ISO 13485 Medikal Cihazlar Belgesi

Sistem Belgelendirme

iso 14001:2015 çevre yönetim belgesi
ISO 14001 Çevre Yönetimi Belgesi

Sistem Belgelendirme

ce belgesi
CE Belgesi

Ürün Belgelendirme

iso 50001:2018 enerji yönetimi belgesi
ISO 50001 Enerji Yönetimi Belgesi

Sistem Belgelendirme

kaldırma iletme ekipmanları periyodik kontrolü
Kaldırma İletme Ekipmanları Periyodik Kontrolü

Periyodik Kontroller ve Muayene