
Dünya toplumlarında çokça yaygınlaşan; Çevre, Sağlık ve Etik gereksinimler gerekçesi ile yaşam ve tüketim alanlarında hayvansal ürünler tüketmeyen, hayvan istismarını ve zulmünü reddeden, ISQ Belgelendirme gibi 3. taraf bağımsız, tarafsız, akredite ve lisanslı kuruluşlar tarafından; NSO-NAP 7 Vegan-Vejetaryen Ürün Standardı kriterlerine uygunluğun ortaya konduğu sertifikaya ya da etikete "Vegan Etiketi” veya “Vegan Sertifikası " denir.
Vegan Kültüründe; Süt, süt ürünleri, balık ve su ürünleri, tavuk ve yumurta ürünleri, hayvansal yağlar, katkı maddeleri ve boya maddeleri, proteinler, asitler, enzimler, bal ve diğer arı ürünleri, kürk, deri, süet, yün, ipek, tüy, saç, kaşmir gibi ve restoran, turizm ve konaklama tesislerinde hayvansal ürün kullanımı istenmez. Ayrıca, sirk, at yarışı, boğa güreşi ve hayvanat bahçeleri gibi eğlence amaçlı sosyal etkinliklere katılım sağlanmaz ve hoş karşılanmaz.
NSO (Uluslararası Doğal Standartlar Organizasyonu) tarafından 2018 yılında yayınlanan, Küresel ortak kriterler ve etiket gereksinimlerinin tanımlandığı, Uluslararası NSO-NAP 7 Vegan Etiket Standardı; üretici ve tüketicilerin kullanımına sunulmuştur. Bu tarihten itibaren, Vegan Tüketicinin güven ve talebi haline gelen etiket ve sertifika, küresel olarak; ortak ve tek etiket/işaret olma özelliğini kazanmıştır.
Küresel Vegan Etiketi ile işaretlenmiş ürün veya hizmet, Tüketicilere; Vegan güvencesi sağlayan, içeriği şeffaf ve alternatif arayış ve karşılaştırma ihtiyacını ortadan kaldırarak kolaylıklar sağlamaktadır.
Vegan Sertifikası ve Vegan İşareti/Etiketi Talebi, genç nesiller ile birlikte değişen küresel pazarda; çevre, sağlık, adalet, maneviyat, sosyal ve etik sorumluluk bilinci ile artarak gelişmektedir.
Küresel ortak işaretleme ve tek etiket amacı için yayınlanan NSO-NAP 7 Standardı; Dünyadaki Vegan/Vejetaryen ürün ve hizmetlerini işaretlemenin ve kaydetmenin en doğru ve kolay çözümüdür. Dünyadaki Vegan/Vejetaryen tüketici tercihlerinde bilinçli olarak Vegan Etiketi’ ne ve Vegan Sertifikası’ ne sahip ürün öncelikli olarak talep edilmektedir. Bu talepte; NSO-NAP 7 Vegan Sertifikasına ve Etiketine sahip ürünlerin veya hizmetlerin etiketlenmemiş ürünlere veya hizmetlere göre daha güvenilir olduğunu göstermektedir.
Vegan Etiketi’ nin Üreticilere Faydaları;
Gün geçtikçe artarak çoğalan talep ile Tüketiciler artık, Vegan etiketli ürüne, etiketsiz aynı üründen daha fazla güveniyor ve daha fazla ödeme yapma isteği sergiliyorlar.
NSO-NAP 7 Vegan Standardına uygun olarak tescillenen, gıda veya gıda dışı ürünler (Kozmetik, Kimyasal, İlaç, Suni Deri, Tekstil, Restoran&Cafe, hizmetler dahil) Vegan Sertifikası İşareti/Sembolünü yani Vegan Etiketini kullanma şansını ederek avantaj sağlıyor.
Etiketlemenin amacı; NSO-NAP 7 Vegan Etiketli ürünlerin, hayvansal içerik içermediği, hayvanların üretim sürecinde kullanılmadığı, hayvanlar üzerinde test edilmediği, hayvan istismarının ve zulmünün olmadığının güvencesini vermektir.
Vegan Etiketi, NSO-NAP 7 standart gereksinimlerini karşılamak sureti ile; tüm sektörlerde yer alan, Gıda ve gıda dışı ürün veya hizmet üreten kuruluş ve gerçek kişilere verilir.
Vegan Sertifika ve Vegan Etiketi Süreci aşağıda maddeler halinde verilmiştir;
Başvuru, test ve uygunluk değerlendirme sürecini başarı ile tamamlayan ürün veya hizmet VEGAN SERTİFİKASI’ nı ve VEGAN ETİKETİ’ ni kullanmaya hak kazanır. Vegan Sertifikası ve Vegan Etiketi’ nin kullanımından ve Vegan ürün/hizmet uygunluğunun korunarak sürdürülmesinden, Sertifikalı Üretici Kuruluş Sorumludur.