
Latince kökenli bir kelime olan "Vegetus" kelimesi 19.yy’ da “Vejetaryen” olarak türetilmesi ile Vejetaryen terimi hayatımıza girmiştir. Ayrıca 1842 yılında yapılan tanımı ile, “Vejetaryen; Canlı, sağlıklı, hayat dolu” anlamını ifade etti.
Hayvansal tüketimin yaşamsal fonksiyonlardan çıkarılmasını, Ana hayvan ürünleri olan; Et ve et ürünlerinin kesinlikle reddedildiği, tüketim şeklinin farklı türler ile kategorilere ayrıldığı, süt, süt ürünleri, balık, tavuk, yumurta, bal, propolis, ipek, tüy gibi ürünlerden oluşan tüketici kültürüne "Vejetaryen" ya da "Vejetaryenlik" denilmiştir.
Üretici Kuruluşların, ürünlerinde yapacağı Vejetaryen tescilleri için, NSO-NAP 7 Vegen/Vejetaryen Standardı uygunluğunun değerlendirilmesi, ürün testlerinin uygun olması ve üretim sürecinin kontrol altına alınması ile ortaya çıkan belgeye “Vejetaryen Belgesi”, belgenin tanımlanan lisanslı işaretine de, “Vejetaryen Etiketi” denir.
IBI (Uluslararası Vegan Etiket ve Lisans Organizasyonu), bu kültürün tescilinde; NSO-NAP 7 Küresel Etiketleme yetkilerini veren kural koyucu ve düzenleyici kurum olarak hizmet vermektedir. Vejetaryen/Vegan Etiket Sertifikasyonu, IBI tarafından Onaylanan, Lisans verilen 3.Taraf Akredite ve Yetkili Belgelendirme Kuruluşları tarafından yapılmaktadır. Sertifikasyon Kuruluşlarının faaliyetlerine de "Küresel Vegan Etiketleme" veya "Küresel Vegan Sertifikasyonu" denir.
Yetkilendirilen Belgelendirme Kuruluşları da etiketleme ve sertifikasyon hizmetleri ile Vejetaryen yaşam kültürüne katkıda bulunarak faydalanmaktadır.
Üretici Kuruluşların ürün etiketleme talebi için Yetkili Belgelendirme Kuruluşu tarafından, NSO-NAP 7 VEGAN-VEJETARYEN ÜRÜN STANDARDI kriterleri gereği yapılacak uygunluk değerlendirme ve test faaliyetlerinin uygunluk durumuna göre verilen ve ürün lisans numarasını içeren sertifika ve etikete "Vejetaryen Etiketi" veya "Vejetaryen Sertifikası" adı verilir.
Vejetaryen test ve uygunluk değerlendirme süreci onaylanan ürün ve kuruluş, vejetaryen etiketini diğer tanımlarla ve Vejetaryen Logosu’ nu ve Vejetaryen Sertifikası’ nı kullanma hakkına sahiptir.
Etiket/Logo Kullanım talimatları belirlenmiştir ve uygulamalar bu talimatlara göre yapılmaktadır.
Nihai olarak, Sertifika ve Lisanslı Etiket, Organizasyonun Web Sitesinde (www.veganvegetarian.org) Uluslararası Kamuoyuna yayınlanır.