Yaşam Zincirinde yer alan NSO-NAP 12 Glutensiz Ürün ve Hizmet Standardı (Gluten Free Standard), Çölyak hastaları veya glüteni beslenme alışkanlıklarından çıkartan tüketicilerin glütensiz ürün beklentilerini karşılayan güvenilir ve ayırt edici bir işaret gereksinimleri şartlarını ortaya koymaktadır. Gıda ürünleri (fermente, alkollü ve alkolsüz içecekler dahil), gıda takviyeleri, ilaçlar ve kozmetik ürünler için şartları tanımlar (Ham maddelere ve üretim süreçlerine uygulanacak koşullar dahil).
Standart; tüketicinin, tamamen glütensiz ürün tercihleri dikkate alınarak üretilen ürünlerin tüketici beklentilerine cevap verebilmek için hazırlanmıştır. NSO-NAP 12 Glutensiz Standardı’ nın Amacı, literatürlerde tanımlandığı şekli ile glütensiz kriterlerini karşılayan gıda ve kozmetik ürünlerin ilgili tüketici için oluşturulmasını sağlamaktır.
Glütensiz (Guten Free) Standardı Uygulamaları için, nihai ürünü oluşturan içeriklerin ya da bileşenlerin, gluten içerip içermediğinin tayin edilmesi yani; ”Glütensiz Testi” ya da “Gluten Free Testi” yapılmalıdır. NSO-NAP 12 Standardı gereksinimini; max. 10 ppm. - 20 ppm. seviyeleri kritik limitler olarak belirtilerek “Glutensiz” değerlendirmesi yapmıştır.
Glüten Free Test Sonuçlarında; glüten tespit edilmemesi veya kritik limitlerin altında bir içeriğin tespit edilmesi durumunda “Gluten Free Belgesi” belgelendirmesi yapılmaktadır.
Glutensiz ve Gluteni Azaltılmış Tüm Gıda, Kozmetik ve ilaçlara uygulanmaktadır.
Test Metodları için farklı test veya test kitleri kullanılmaktadır. Bunlara örnek olarak;