Uluslararası Helal Belgesi Standardı olan OIC / SMIIC 1: 2019, İslam dinince tanımlanmış, helal gıdalar, helal ürün üretimi, helal şartlarda depolama ve servis hizmetlerini düzenleyen, gıda zincirinin herhangi bir aşamasında uygulanması gereken temel gerekleri ortaya koymaktadır. Hayvan kesim ve Gıda ürünlerinin güvenilir bir şekilde ayrıştırılabilmesi için oluşturulan standart; Haram kriterlerini sağlayan tüm ürünleri yaşantısından çıkaran Ehli Müslim tüketicilerin ürün taleplerini karşılamaktır.
Helal Standardının içeriği sürekli kontrol ve düzenlemelere tabi olarak belirli periyotlarda güncellenmektedir. Standart için; Helal kriterlerine göre üretilen ürün ve hizmetler için İslam inancına bağlı olan tüketiciyi doğru bilgilendirmek ve Müslüman dünyası için helal tüketim talebine cevap vermek amaçlanmıştır.
Standart; İslami helal tüketim tercihleri baz alınarak üretilen ürünlerin, İslam Dünyası’ nda yer alan Müslüman tüketici ihtiyaçlarını karşılamak için çalışır.
Standardın en önemli gereksinimi; Ürün ve Hizmetin test ve muayeneye tabi tutularak Helal Gereksinimleri sağlamasıdır. “Helal Testleri”, ürün içeriğinde; domuz DNA, alkol, hastalık yapıcılar, ağır metaller, GDO gibi istenmeyen bileşenlerin tayini edilmesi şeklindedir. Standardın gereksinimi olarak tanımlanan kritik bulaşma veya kirlilik limitlerini karşılayan ürün veya hizmetin helal olarak değerlendirilmesi prensibi test ve muayene faaliyetleri bütününe dayanır.
İslam Dünyası için ihtiyaç olan; Helal Belgesi, Helal Kesim Belgesi, Helal Gıda Belgesi, Helal Ürün Belgesi ve Helal Hizmet Belgesi de “HELAL TESTLERİ” uygunluğu sonucunda verilir.
Helal Test Listesi
A1) BİTKİSEL VE HAYVANSAL YAĞ ÜRÜNLERİ TEST VE ANALİZLERİ
- I.Real Time PCR
- II.Domuz DNA sı
- III.Aflotoksin
- IV.Kurşun
- V.Dioksin ve PCB
- VI.Erusik Asit
- VII.Veteriner İlaç Kalıntısı
A2) ET VE ET ÜRÜNLERİ TEST VE ANALİZLERİ
- I.Mikrobiyolojik
- II.Ağır metal
- III.Renklendirici
- IV.Dioksin ve PCB
- V.Serolojik histolojik analizler
- VI.Real Time PCR
- VII.Domuz DNA sı
- VIII.Nitrit ve Nitrat Analizleri
- IX.GDO Analizi
- X.Veteriner İlaç Kalıntısı
A3) KAKAO VE KAKAO ÜRÜNLERİ TEST VE ANALİZLERİ
- I.Mikrobiyolojik Analizler
- II.Real Time PCR
- III.Domuz DNA
- IV.Ağır Metal Analizleri
- V.Renklendirici Analizleri
- VI.Asesulfam potasyum
- VII.Aspartam,
- VIII.Sodyum sakkarin
A4) ŞEKER VE ŞEKERLEME MAMULLERİ TEST VE ANALİZLERİ
- I.Mikrobiyolojik Analizler
- II.GDO
- III. Real Time PCR
- IV.Domuz DNA
- V.Ham madde olarak kullanılan Jelatin Real Time PCR ve Domuz DNA
- VI.Ağır metal
- VII.Renklendirici
A5) TAHIL VE TAHIL ÜRÜNLERİ TEST VE ANALİZLERİ
- I.Mikrobiyolojik Analizler
- II.GDO
- III.Real Time PCR
- IV.Domuz DNA
- V.Ham madde olarak kullanılan Jelatin Real Time PCR ve Domuz DNA
- VI.Ağır metal
- VII.Renklendirici
A6) TAHILLAR, BAKLAGİLLER VE ÜRÜNLERİ TEST VE ANALİZLERİ
- I.Mikrobiyolojik Analizler
- II.GDO
- III.Ağır Metal
- IV.Aflotoksin
A7) YUMURTA VE YUMURTA MAMULLERİ TEST VE ANALİZLERİ
- I.Mikrobiyolojik Analizler
- II.Ağır metal
- III. Dioksin ve PCB
- IV.Veteriner İlaç Kalıntısı
A8) SÜT VE SÜT MAMÜLLERİ TEST VE ANALİZLERİ
- I.Mikrobiyolojik Analizler
- II.GDO
- III.Real Time PCR
- IV.Domuz DNA
- V.Ağır Metal
- VI.Renklendirici Analizleri
- VII.Veteriner İlaç Kalıntısı
A9) HAZIR YEMEK (PİŞİRİLMİŞ VEYA PİŞİRİLMEDEN TÜKETİLEN İÇİN) TEST VE ANALİZLERİ
- I.Mikrobiyolojik Analizler
- II.GDO
- III.Real Time PCR
- IV.Domuz DNA
- V.Ağır metal
- VI.Renklendirici Analizleri
A10) GIDA KATKI MADDELERİ İLE TEMASTA BULUNAN MADDE VE MALZEMELER TEST VE ANALİZLERİ
- I.Serolojik Analiz
- II.Real Time PCR
- III.Domuz DNA
- IV.Perfringens
- V.Salmonella
- VI.Coli
A11) GIDA KATKI MADDELERİ – EKMEK MAYASI TEST VE ANALİZLERİ
- I.Mikrobiyolojik Analizler
- II.GDO
- III.Real Time PCR
- IV.Domuz DNA
A12) MEYVE VE SEBZELER VE BUNLARAN ELDE EDİLEN ÜRÜNLERİN TEST VE ANALİZLERİ
- I.Mikrobiyolojik Analizler
- II.GDO
- III.Real Time PCR
- IV.Domuz DNA
- V.Ağır metal
- VI.Renklendirici
- VII.Kırmızı et veya özütü kullanılması durumunda serolojik analiz
A13) ÇAY VE ÇAY ÜRÜNLERİ TEST VE ANALİZLERİ
- I.Mikrobiyolojik Analizler
- II.GDO
- III.Ağrı Metal
- IV.Renklendirici
- V.Pestisist
A14) BAL VE ARI ÜRÜNLERİ TEST VE ANALİZLERİ
- I.Boyar madde, Nişasta/Polen oranı, Protein ve Ham Bal Delta C13 Değerleri arasındaki fark, Bitki Şekerleri C4 Oranı, Naftalin, Clostridium Botulinum
- II.10-HDA Tayini
- III.Pestisist
- IV.İlaç Kalıntısı
- V.HMF Tayini
A15) GIDA KATKI MADDELERİ - YEMEKLİK TUZ TEST VE ANALİZLERİ
- I.İyodür iyonu
- II.İyot Tayini
- III.Potasyum ferro siyanür miktarı
A16) GIDA KATKI MADDELERİ - SIĞIR JELATİNİ TEST VE ANALİZLERİ
- I.Serolojik Analizler
- II.Real Time PCR
- III.Domuz DNA
- IV.Kadmiyum, Bakır, Arsenik, Civa, Krom, Kurşun, Çinko
- V.Rutubet, Jel Direnci, Kül, Azot, Toplam Mezofilik Bakteri, E. Coli, Anaerobik Sporlar, Salmonella
- VI.Veteriner İlaç Kalıntısı
A17) BAHARATLAR VE ÇEŞNİ MADDELERİ TEST VE ANALİZLERİ
- I.Mikrobiyolojik Analizler
- II.GDO
- III.Renklendirici ve aflatoksin analizleri
- IV.Okratoksin A
- V.Pestisist max. kalıntı miktarı
A18) ÖZEL BESLENME AMAÇLI GIDALAR, GIDA TAKVİYELERİ TEST VE ANALİZLERİ
- I.Mikrobiyolojik Analizler
- II.GDO
- III. Real time PCR ile domuz DNA'sı
- IV.Ağır metal
- V. Renklendirici analizi
- VI.Glutensiz olarak tanımlanan gıdalarda gluten miktarının tespiti
A19) Su Test ve Analizleri
A20) Meşrubat (Alkolsüz İçecekler) Test ve Analizleri
- I.Mikrobiyolojik Analizler
- II.GDO
- III.Real time PCR ile domuz DNA
- IV.Jelatinden numune alınarak Real time PCR ile domuz DNA'sı
- V.Ağır metal
- VI.Renklendirici analizleri
- VII.Nitrat, yapay tatlandırıcılar (Aspartam, asesülfam-k, sakkarin), karbondioksit, fosforik asit ve kinin analizleri
- VIII.Dimetilpolisiloksan analizi
A21) GIDA MADDELERİ İLE TEMASTA BULUNAN MADDE VE MALZEMELER-KOLAJEN KILIF TEST VE ANALİZLERİ
- I.Serolojik analiz
- II.Real time PCR ile domuz DNA'sı
- III.Arsenik, kurşun, kadmiyum, civa, krom, bakır, çinko analizleri
- IV.Salmonella analizi
- V.Veteriner İlaç kalıntısı
A22) KAHVE VE KAHVE ÜRÜNLERİ TEST VE ANALİZLERİ
- I.Mikrobiyolojik Analizler
- II.GDO
- III.Real time PCR ile domuz DNA'sı
- IV.Jelatinden numune alınarak Real time PCR ile domuz DNA'sı
- V.Ağır Metall
- VI.Renklendirici Analiz
A23) BALIK VE DENİZMAHSULLERİ TEST VE ANALİZLERİ
- I.Kurşun, kadmiyum, civa miktarlarının tesbiti
- II.Dioksin ve Dioksin benzeri PCB’lerin toplamı
- III.Salmonella ve L. Monocytogenes analizleri
- IV.Histamin analizi
- V.Real time PCR ile domuz DNA'sı
- VI.İlaç Kalıntısı
A24) BAHARATLAR VE ÇEŞNİ MADDELERİ TEST VE ANALİZLERİ
- I.Mikrobiyolojik Analizler
- II.GDO
- III.Renklendirici analizleri
- IV.Aflatoksin analizleri
A25) NİŞASTA VE NİŞASTA ÜRÜNLERİ TEST VE ANALİZLERİ
- I.Mikrobiyolojik analizler
- II.GDO
- III.Real time PCR ile domuz DNA'sı
- IV.Jelatinden numune alınarak Real time PCR ile domuz DNA'sı
- V.Ağır Metal
- VI.Renklendirici analizleri
A26) YAĞLI TOHUMLAR TEST VE ANALİZLERİ
- I.Mikrobiyolojik analizler
- II.GDO
- III.Aflatoksin analizleri
A27) KOZMETİK TEST VE ANALİZLERİ
- I.GDO
- II.Real time PCR ile domuz DNA'sı
- III.Ağır metal analizleri
- IV.Mikrobiyolojik analizler